flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комунікаційний комітет системи правосуддя схвалив Концепцію прямих зв’язків судів з громадськістю

25 липня 2017, 14:28

21 липня 2017 року відбулося чергове засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя, участь у якому взяли Голова Вищої ради правосуддя Бенедисюк І.М., Голова Ради суддів України Сімоненко В.М., Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Козьяков С.Ю., Голова Верховного Суду України Романюк Я.М., в.о. ректора Національної школи суддів України Шукліна Н.Г., заступник Голови Державної судової адміністрації України Булка О.А.

   На засіданні обговорено актуальні питання застосування передбачених законами України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя» процедур щодо звільнення з посад суддів, призначених Президентом України строком на п’ять років, які не виявили бажання бути призначеними на посади безстроково, кваліфікаційного оцінювання, звільнення, переведення суддів, у тому числі суддів Верховного Суду України, вищих судів після завершення конкурсу до Верховного Суду, а також проблемні питання судової охорони.

   Окрім цього,  Комунікаційний комітет системи правосуддя розглянув та схвалив Концепцію прямих зв’язків судів із громадськістю, розроблену відповідно до Висновку Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) №6 (2004) про справедливий суд у розумні строки та роль судді в судових процесах із урахуванням альтернативних засобів вирішення спорів та Висновку КРЄС № 7 (2005) «Правосуддя та суспільство» та рішення XIV позачергового з’їзду суддів України від 14 березня 2017 року.

    Документ розроблено в межах плану діяльності робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя, до якої входять представники комунікаційних підрозділів Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Верховного Суду України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України. Керівник проекту з розробки Концепції – член Ради суддів України, суддя господарського суду Харківської області Суярко Т.Д.

   «Власний досвід більшості громадян щодо судової системи своїх країн обмежується участю, яку вони могли би брати як сторони судових процесів, свідки або присяжні, – йдеться у Висновку № 7 (2005) КРЄС «Правосуддя та суспільство». – Важливою є роль ЗМІ у поширенні інформації про роль та діяльність судів. Але, крім спілкування через ЗМІ, обговорення у КРЄС висвітлило важливість створення прямих зв’язків між судами та широкою громадськістю. Інтегрування правосуддя в суспільство вимагає, щоб судова влада відкрилася та вивчила, як зробити себе відомою. …Розуміння того, як працює судова система, має, безумовно, просвітницьке значення та повинно зміцнити суспільну довіру до функціонування судів».

   КРЄС рекомендувала судовим системам різних країн встановлювати прямі  зв’язки із суспільством, брати активну участь у просвітницьких та навчальних програмах, популяризувати роботу судової системи через  пряму комунікацію із різними соціальними групами суспільства через розробку програм охоплення (інформаційно-просвітницьких програм). Програми охоплення –  це заходи (інструменти) ознайомчого, інформативного характеру, за допомогою яких шляхом прямих зв’язків між судами і широким загалом суспільство отримує інформацію про діяльність судів та роботу суддів. Кожна програма охоплення орієнтована на власну аудиторію – діти дошкільного віку, школярі, студенти, юридична спільнота, неюридична спільнота, широка громадськість.

   Реалізація Концепції дасть змогу узагальнити досвід прямих зв’язків, що існує у судах України, розробити методичні рекомендації щодо чинних та нових програм охоплення та поширити практику прямих зв’язків у судах, органах та установах системи правосуддя України. Відповідно до затвердженого Плану заходів з впровадження Концепції на 2017 рік, з метою ознайомлення із документом та існуючим досвідом прямих зв’язків заплановано проведення п’яти заходів у Києві, Харкові, Одесі, Львові, Дніпрі.

   Комунікаційний комітет системи правосуддя було утворено на виконання Меморандуму про взаємодію і співпрацю представників системи правосуддя України від 10 лютого 2017 року.

 

   Джерело: Вища рада правосуддя