flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підтримка проєктів міжнародної допомоги у сфері зміцнення верховенства права спрямована на якнайшвидший запуск ВККСУ

09 вересня 2022, 14:23
 

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, члени ВРП Оксана Блажівська, Дмитро Лук’янов, Роман Маселко, Микола Мороз та Інна Плахтій взяли участь у черговій зустрічі представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права.

Учасники обговорили статус та подальші кроки конкурсу на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Голова Конкурсної комісії, суддя у відставці Тед Зажечни та заступник Голови Конкурсної комісії, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Іван Міщенко окреслили основні напрями роботи та виклики у процесі формування складу ВККСУ.

Вони зазначили, що наразі триває формування остаточного списку кандидатів до складу ВККСУ.

Строк подання документів кандидатами завершився 22 серпня 2022 року. Після чого Конкурсною комісією був сформований перелік із 250 кандидатів. Але через те, що документи від кандидатів продовжували надходити, Комісія сформує остаточний перелік, який буде складати близько 300. Після його формування стане відомим остаточний портрет кандидатів, їх вікові характеристики, професійні, гендерні тощо.

Як зазначив Іван Міщенко, велика кількість кандидатів та матеріалів для опрацювання може зайняти більше часу, ніж передбачалося. Це є одним із основних викликів в діяльності Комісії, адже питання терміну відновлення роботи ВККСУ стоїть зараз особливо гостро.

Серед інших викликів роботи Іван Міщенко зазначив про втілення програми навчання та підготовки членів ВККСУ, закінчення кваліфкаційного оцінювання діючих суддів, передбачення видатків на діяльність ВККСУ, формування та втілення стратегії суддівського корпусу.

Він поінформував, що Конкурсна комісія має відібрати 64 кандидати, які будуть допущені до співбесіди. З них 32 особи будуть рекомендовані ВРП, яка має обрати 16: 8 – з числа суддів/суддів у відставці та 8 – серед адвокатів та науковців.

Члени ВРП Віталій Саліхов та Микола Мороз висловили побажання надати на розгляд ВРП більше ніж 32 кандидатів у разі наявності більшої кількості достойних претендентів. «Законом встановлено мінімальну кількість можливих рекомендованих Конкурсною комісією кандидатів, тобто не менше двох кандидатів на посаду, але не обмежує орган рекомендувати більше осіб, у разі наявності достойних претендентів. Особливо це актуально в умовах воєнного стану та різних складних життєвих обставинах, у яких можуть перебувати і кандидати. Чим більше рекомендованих кандидатів – тим більше можливостей сформувати більш якісний склад ВККСУ», – наголосив Віталій Саліхов. 

Також він зауважив про необхідність передачі матеріалів Комісії щодо кандидатів до ВРП з метою оперативнішого розгляду і економії часу та про можливість надання критеріїв, на основі яких Конкурсна комісія здійснюватиме відбір кандидатів на посади.

Член ВРП Роман Маселко наголосив, що відкритість діяльності Комісії є запорукою підвищення довіри суспільства до судової влади та є наріжним каменем результативності судової реформи. Він зазначив, що Конкурсна комісія наразі створює стандарти, на які у майбутньому будуть орієнтуватися ВККСУ і ВРП.

Роман Маселко також вказав про необхідність зазначення у  рекомендаціях Конкурсної комісії обґрунтувань щодо кожного кандидата, що буде орієнтиром для ухвалення ВРП власних рішень.

Куратор Програми USAID «Справедливість для всіх» Олександр Піскун зазначив про подальшу експертну підтримку процедур формувань ключових органів в системі судової влади з боку проєктів міжнародної допомоги задля підвищення довіри до судової та антикорупційної реформ. За його словами це сприятиме залученню інвестицій, що є особливо важливо в умовах воєнного стану та необхідності відбудови країни.

Вища рада правосуддя