flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведення судових засідань в режимі відеоконференції

17 листопада 2017, 10:41

Участь особи в судовому засіданні, як правило, є очною, тобто особа присутня в залі судового засідання. Проте Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку» від 4 липня 2012 року передбачено можливість участі осіб у судовому засіданні в режимі відеоконференції,  що дозволяє уникнути затягування судового розгляду справи у зв’язку з неможливістю учасника процесу прибути на судове засідання та зекономити кошти, які громадянам потрібно витратити на поїздку до суду.

Режим відеоконференції передбачає, що особа бере участь у судовому процесі за місцем свого перебування. Тобто долати велику відстань до суду, який розглядає справу, вже не потрібно. Сторони, інші учасники судового процесу, які не мають можливості з’явитись в судове засідання, у зв’язку з перебуванням в іншому населеному пункті, можуть подати клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, з усіма правами та обов’язками, передбаченими відповідним законодавством.

Судового збору за подання такого клопотання не передбачено.

У клопотанні в обов’язковому порядку зазначається суд, у якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення  судового засідання.

Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується судом, про що постановляється ухвала, копія якої негайно надсилається до суду, який зобов’язаний організувати її виконання та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. З метою своєчасного проведення відеоконференції копія ухвали направляється на електронну адресу, а також може бути надіслана за допомогою факсу.

Судове засідання в режимі відеоконференції відбувається, як і у звичайному режимі.

Учасники судового процесу мають можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані процесуальні права та виконувати процесуальні обов'язки, оскільки використовувані у судовому засіданні технічні засоби та інноваційні технології забезпечують належну якість зображення та звуку.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються секретарем судового засідання суду за допомогою технічних засобів відеозапису, а після закінчення судового засідання носії інформації приєднуються до матеріалів справи і є додатками до журналу судового засідання.

Працівники Срібнянського районного суду роблять все можливе для того, щоб не виникало жодних технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Для цього секретар судового засідання та системний адміністратор перед засіданням перевіряють справність усіх технічних засобів, а також здійснюють попередній зв’язок з судом, з яким буде проводитись відеоконференція, для того, щоб переконатись, що система відеоконференцзв»язку  працює  коректно.

Впровадження та використання системи відеоконференцзв’язку        ‘ забезпечує дотримання принципів гласності та відкритості судового провадження. Широке застосування цієї системи сприяє підвищенню оперативності здійснення судочинства.

 

 

 Заступник керівника апарату суду Онищенко Л.В.