flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді місцевих загальних судів обговорюють проблемні питання

05 грудня 2017, 08:24

27 листопада – 1 грудня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

 

   Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко.              У виступі проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, які зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Анатолій Костенко зазначив, що враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів передбачено провести тренінг на тему: “Написання судових рішень у справах про адміністративні правопорушення” з наступним оцінюванням суддів та семінар на тему: “Міжнародні стандарти судової практики. Забезпечення права на справедливий суд”.
 
   Програмою підготовки передбачено спілкування суддів з провідними правниками України, які забезпечать зворотний зв’язок під час інтерактивних лекцій та зосередять увагу суддів на актуальних правових аспектах. Зокрема, суддя Верховного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Василь Гуменюк розповість про застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів. Викладач обговорить практику розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин та розгляне правові висновки Верховного Суду у спорах, що виникають із земельних правовідносин. Головний спеціаліст відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Світлана Нечипорук обговорить актуальні аспекти судового розгляду спорів щодо спадкування. У ході лекції судді вивчать правові висновки Верховного Суду України у справах про спадкування. Суддя Апеляційного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Олена Лапчевська запропонує до розгляду важливе питання стосовно механізму досудового врегулювання спору за участі судді. Суддя Верховного Суду, доктор юридичних наук Олександра Яновська розкриє проблемні аспекти забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист та ознайомить з практикою ЄСПЛ щодо встановлення фактів порушення права на захист. Суддя Верховного Суду Наталія Марчук у виступі розгляне низку проблемних питань щодо організації підготовчого судового засідання та застосування практики ЄСПЛ під час вирішення питання про продовження запобіжного заходу в підготовчому судовому засіданні. У наступній лекції викладач акцентує увагу на проблемних питаннях судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції. 
Суддя Апеляційного суду Київської області Людмила Сушко обговорить актуальне питання щодо відкриття провадження у цивільній  справі в суді першої інстанції. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко у виступі зупиниться на питанні застосування Європейської конвенції з прав людини та  практики Європейського суду з прав людини місцевими загальними судами і обговорить із суддями рішення ЄСПЛ проти України. Юрист-кримінолог, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр у доповіді окреслить особливості кваліфікації злочинів проти основ національної безпеки України. Головний спеціаліст Прес-центру судової влади Ольга Какауліна розгляне питання стосовно взаємодії судів з громадськістю та шляхи забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду.
 
   У ході підготовки судді місцевих загальних судів у конструктивній атмосфері обміняються думками, виконають індивідуальні та практичні завдання, обговорять проблемні питання та обміркують шляхи вирішення.  
          
    Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.
 

  Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко. У виступі проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, які зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Анатолій Костенко зазначив, що враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів передбачено провести тренінг на тему: “Написання судових рішень у справах про адміністративні правопорушення” з наступним оцінюванням суддів та семінар на тему: “Міжнародні стандарти судової практики. Забезпечення права на справедливий суд”.

  Програмою підготовки передбачено спілкування суддів з провідними правниками України, які забезпечать зворотний зв’язок під час інтерактивних лекцій та зосередять увагу суддів на актуальних правових аспектах. Зокрема, суддя Верховного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Василь Гуменюк розповість про застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів. Викладач обговорить практику розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин та розгляне правові висновки Верховного Суду у спорах, що виникають із земельних правовідносин. Головний спеціаліст відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Світлана Нечипорукобговорить актуальні аспекти судового розгляду спорів щодо спадкування. У ході лекції судді вивчать правові висновки Верховного Суду України у справах про спадкування.

  Суддя Апеляційного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Олена Лапчевська запропонує до розгляду важливе питання стосовно механізму досудового врегулювання спору за участі судді. Суддя Верховного Суду, доктор юридичних наук Олександра Яновська розкриє проблемні аспекти забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист та ознайомить з практикою ЄСПЛ щодо встановлення фактів порушення права на захист. Суддя Верховного СудуНаталія Марчук у виступі розгляне низку проблемних питань щодо організації підготовчого судового засідання та застосування практики ЄСПЛ під час вирішення питання про продовження запобіжного заходу в підготовчому судовому засіданні. У наступній лекції викладач зверне увагу на проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції. Суддя Апеляційного суду Київської області Людмила Сушко обговорить актуальне питання щодо відкриття провадження у цивільній справі в суді першої інстанції. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко у виступі зупиниться на питанні застосування Європейської конвенції з прав людини та  практики Європейського суду з прав людини місцевими загальними судами і обговорить із суддями рішення ЄСПЛ проти України. Юрист-кримінолог, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр у доповіді окреслить особливості кваліфікації злочинів проти основ національної безпеки України. Головний спеціаліст Прес-центру судової влади Ольга Какауліна розгляне питання стосовно взаємодії судів з громадськістю та шляхи забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду.


  У ході підготовки судді місцевих загальних судів у конструктивній атмосфері обміняються думками, виконають індивідуальні та практичні завдання, обговорять проблемні питання та обміркують шляхи вирішення.

   У даній підготовці взяла участь Голова Срібнянського районного суду Чернігівської області - Цигура Ніна Андріївна.

   Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.