flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика. Підстав для повернення земельних ділянок немає: землевласниця не довела, що не підписувала договір оренди

01 листопада 2022, 08:49
 

Новоушицький районний суд Хмельницької області відмовив у задоволенні позову власниці земельних ділянок до фермерського господарства.

Позивачка просила суд повернути їй дві земельні ділянки загальною площею понад 3 га й таким чином усунути перешкоди у користуванні ними.

Мовляв, дізналася, що у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно записано, що 3 січня 2017 року між нею та місцевим фермерським господарством укладено два договори оренди її ділянок на 10 років, хоча, за її словами, вона не підписувала жодного документа. Тому договори уважає неукладеними, що є підставою для повернення їй землі.

При цьому підтвердила, що у 2017 році передала паспорт й ідентифікаційний код голові фермерського господарства для укладення договорів оренди й до 2021 року отримувала орендну плату від цього орендаря, допоки між ними не виникло непорозуміння.

У справі було призначено судову почеркознавчу експертизу. Її висновок – підпис у спірних договорах в графі «Орендодавець» виконала сама позивачка «рукописним способом без попередньої технічної підготовки та технічних засобів».

Сторона позивачки заявила клопотання про призначення комісійної судової почеркознавчої експертизи в іншій експертній установі. Суд погодився. Проте експертиза проведена так і не була – позивачка її не оплатила.

«На переконання суду, позивач не довела обставини, на які посилалась, як на підставу своїх вимог, фактично виявила свою волю до вчинення правочинів підписанням договорів оренди земельних ділянок від 03 січня 2017 року, та набула обумовлені договором цивільні права та обов`язки, відповідач також їх набув, в тому числі право користуватися земельними ділянками в межах строку договору, а тому правочини були вчиненими, а правовідносини за договорами оренди земельних ділянок – виникли, строк договорів оренди не сплив, відповідач правомірно, відповідно до умов договорів, користується земельними ділянками, тому підстави для повернення земельних ділянок власнику відсутні», – підсумовує суд.

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційного суду.

Новоушицький районний суд Хмельницької області