flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ефективне судове адміністрування при розгляді справ про воєнні злочини: експертне обговорення

11 листопада 2022, 16:00
 

Як створити умови для належного розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів та подолати виклики, що постали перед українськими судами, – про це йшлося під час онлайн-зустрічі «Забезпечення ефективного судового адміністрування при розгляді судами справ про воєнні злочини: рекомендації за результатами експертної оцінки», участь у якій взяли судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду.

У вітальному слові заступник голови ККС ВС, секретар Другої судової палати Валентина Щепоткіна подякувала міжнародним партнерам за підтримку у вирішенні проблемних питань, які стосуються організації судового розгляду кримінальних проваджень про воєнні злочини.

Валентина Щепоткіна зазначила, що попри всі труднощі, непрості умови для роботи українські суди продовжують здійснювати правосуддя. Основне навантаження щодо розгляду кримінальних проваджень про воєнні злочини, які є новими для кримінальної юрисдикції, ляже на плечі національних судів. Тому нині вкрай важливою та необхідною є допомога міжнародних партнерів у питаннях щодо вироблення рекомендацій для забезпечення єдиного і комплексного підходу до ефективного управління судових процесів у справах про воєнні злочини, що сприятиме здійсненню справедливого, неупередженого, об’єктивного, своєчасного та прозорого правосуддя. Адже ефективність розгляду таких проваджень залежить від високого рівня судового адміністрування.

Консультантка з питань міжнародного правосуддя, колишня голова відділу судових послуг у Спеціальному трибуналі щодо Лівану Евелін Аноя ознайомила учасників заходу з результатами оцінювання потреб судів у налагодженні належного управління розглядом справ про воєнні злочини та ключовими рекомендаціями, спрямованими на поліпшення їх судового адміністрування.

Віце-президент Інституту судового управління Тім Діббл розповів про рекомендації, орієнтовані на покращення діловодства та оптимізацію інфраструктури суду для розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, а комунікаційний експерт, колишній керівник відділу комунікацій Верховного суду Сполученого Королівства Бенджамін Вілсон – про удосконалення комунікаційної політики суду у висвітленні судових процесів у цих провадженнях.

Учасники онлайн-зустрічі обговорили шляхи впровадження рекомендацій, наданих міжнародними експертами, та визначили пріоритети й обсяг необхідної підтримки на втілення ключових пропозицій.

Онлайн-зустріч організована програмою USAID «Справедливість для всіх».

Участь у заході взяли також судді ККС ВС Олександра ЯновськаСвітлана ЯковлєваСергій Фомін, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар, члени Ради суддів України, представники Державної судової адміністрації України, Вищої ради правосуддя.

Верховний Суд