flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальність неповнолітніх

11 листопада 2022, 11:41

В Срібнянській ЗОШ I-III ступенів  10 листопада відбулася виховна година за участю прес – секретаря Срібнянського районного суду на тему: «Відповідальність неповнолітніх. Недопущення  правопорушень серед молоді».

Метою заходу є формування правової культури та поведінки учнів, виховання у учнів морально-етичних якостей, активної життєвої позиції.

         Учні під час виховної години, ставили запитання, що свідчить про їх серйозну налаштованість на формування своєї правової свідомості. Подібні заходи сприяють формуванню у молоді право - слухняної поведінки, поважати та цінувати себе та оточуючих, а також бути гідним законослухняним громадянином своєї країни.

Під час зустрічі прес – секретар суду детально ознайомила з видами правопорушень та наслідками їх вчинення, особливостями відповідальності за різні правопорушення: дисциплінарною, адміністративною, цивільно-правовою та кримінальною відповідальністю, із правилами та умовами відбування покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Проведений захід був спрямований на те, щоб нагадати, що за кожне правопорушення  настає покарання, наслідки якого відображаються на подальшому житті людини. Детально наголосила на особливостях та підставах кримінальної відповідальності неповнолітніх, захисту їх прав, попередивши учнів про наслідки кримінальних правопорушень та розповіла, як уникнути втягнення у злочинну діяльність, що нерідко відбувається під негативним впливом дорослих співучасників злочинів.

Виховна година проходила у формі діалогу. Особливу цікавість у учнів викликало наведення прикладів вчинення кримінальних правопорушень неповнолітніми, перебування підлітків у сумнівних стосунках із раніше судимими особами, роз’яснено поняття судимості та її наслідки. Молодь активно брала участь у спілкуванні, ставила запитання та отримувала вичерпні відповіді.

Підводячи підсумок зустрічі, побажали молодому поколінню не ставати на хибний шлях, не псувати життя своїм близьким, а перш за все не псувати своє життя та своє майбутнє.

 

Прес – служба суду