flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правосуддя, дружнє до дітей: в. о. голови ККС ВС звернула увагу на особливості кримінального провадження щодо неповнолітніх

02 червня 2023, 08:20
 

При розгляді кримінальних проваджень суди орієнтовані на те, щоб у разі вчинення неповнолітнім нетяжкого злочину застосовувати не примус, а заходи відновного правосуддя.

Про це зазначила в. о. голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів під час наради стосовно запровадження пілотного проєкту щодо імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, за участю представників Офісу Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції та Міністерства соціальної політики України.

Такий захід, на переконання Надії Стефанів, допоможе об’єднати зусилля для забезпечення реалізації всіх процедур у найкращих інтересах дитини. До того ж, додала вона, до реалізації проєкту мають активно долучатися судді, уповноважені здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, ювенальні прокурори та поліцейські. Це сприятиме налагодженню ефективної комунікації між усіма інституціями.

Крім того, спікерка звернула увагу на дисбаланс у законодавчому регулюванні, який полягає в тому, що спеціалізація суддів із здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх поширюється лише на випадки, коли неповнолітній є правопорушником. Водночас ювенальні прокурори та поліцейські працюють і в межах кримінальних проваджень, у яких неповнолітні є потерпілими. Тож, за словами Надії Стефанів, слід узгодити відповідні законодавчі положення.

З 1 червня 2023 року пілотний проєкт запроваджено в Києві, а також у Житомирській, Львівській, Кіровоградській, Черкаській та Чернівецькій областях.

Верховний Суд