flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП готова працювати із громадськістю для просування законодавчих ініціатив

12 червня 2023, 10:47
 

Про це сказав  Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня», відповідаючи на запитання журналіста стосовно ініціативи народних депутатів про оптимізацію судової системи та перезапуску Великої Палати Верховного Суду.

Григорій Усик зазначив, що «перезавантаження» і «перезапуск» не завжди ефективні, тим більше в момент кризи.

«Навіть західні експерти кажуть, щоб ми не робили поспішних кроків. Потрібен один крок, але виважений, із прогнозованими результатами. На жаль, у Вищої ради правосуддя є лише один спосіб впливати на рішення влади і законодавство: ми надаємо консультативні висновки на законопроєкти суб'єктів законодавчої ініціативи. Вони можуть бути враховані або ні. Але тема надання ВРП права законодавчої ініціативи вже давно дискутується. Вища рада правосуддя могла би стати професійним майданчиком для фахового обговорення законопроєктів у рамках судової реформи. Де обов'язково були б представники законодавчої та судової влади, експертна та громадянська спільноти. А парламент уже ухвалював би своє остаточне рішення. Тоді можна було б говорити про мінімізацію політичного впливу на реформу», - пояснив очільник ВРП.

Він також додав, що за час роботи нинішнього складу ВРП ще не було таких законопроєктів, де б Рада чітко не висловила б свою позицію, якщо із чимось не згодна.

Крім цього, Голова ВРП, зважаючи на відсутність у Вищої ради правосуддя права законодавчої ініціативи, висловив готовність співпрацювати з громадськістю, в якої є медійна трибуна та ініціатива.

«В умовах відсутності у Вищої ради правосуддя права законодавчої ініціативи лідером дійсно має бути суспільство. Ми готові співпрацювати», - сказав він.

Вища рада правосуддя