flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Срібнянським районний судом Чернігівської області 9 листопада 2017 року розглянуто цивільну справу за позовом громадянина І. до органу опіки та піклування про визнання батьківства.

17 листопада 2017, 14:59

Срібнянським районний судом Чернігівської області 9 листопада 2017 року  розглянуто  цивільну справу за позовом громадянина І. до органу опіки та піклування  про визнання батьківства. 

Громадянин І. звернувся до суду з позовом до органу опіки та піклування про визнання його батьком двох  дітей, просить виключити відомості з актових записів про народження дітей відомості про громадянина І., як батька дітей та внести відомості до актового запису про народження дітей,  зазначивши батьком громадянина І. Свої вимоги обґрунтовує тим, що з 2008 року і по день звернення до суду він перебував у фактичних сімейних відносинах з громадянкою  І., протягом зазначеного часу він проживав разом з нею, вели спільне господарство. У 2010 році у них народилась дочка, а 2011 року - син. На момент народження дітей йому було відомо, що він є їх біологічним батьком. Мати дітей з 21.07.2017 року перебувала на лікуванні у важкому стані. Кома І-ІІ ст. Контакт відсутній. Померла 18 вересня 2017 року.  Діти перебувають у спеціалізованому закладі і він позбавлений можливості бачитися з ними. У зв»язку з відсутністю офіційного статусу «батька» позивачу не віддають дітей на виховання та піклування, а тому просить внести відповідні зміни до актового запису про народження дітей.

У судовому засіданні позивач І. позов підтримав та просив його задовольнити. В своїх поясненнях посилався на обставини, викладені в позовній заяві. Від проведення генетичної експертизи відмовився

Представник органу опіки та піклування у судовому засіданні позов не визнав і в його задоволенні просив відмовити з мотивів, що позивачем не доведено, що він є батьком дітей. Крім цього громадянин І. являється рідним братом померлої громадянки І., що підтверджується повідомленням з відділу ДРАЦС, тобто він є рідним дядьком цих дітей, а тому ця обставина виключає можливість його батьківства.

Представник  служби у справах дітей у судовому засіданні позов вважає необгрунтованим і підстав для його задоволення не вбачає, оскільки доказів, що саме позивач є батьком зазначених у заяві дітей суду не надано, а також маються докази щодо близьких родинних стосунків між позивачем та померлою матір»ю дітей, що унеможливлює їх шлюбні відносини.

У судовому засіданні у позивача було неодноразово з»ясовано питання щодо призначення по справі судово-генетичної експертизи для встановлення батьківства, проте позивач відмовився від її проведення.

Враховуючи відмову позивача від проведення по справі судово-генетичної експертизи для встановлення батьківства, суд вважає, що позивачем у відповідності до ст.60 ЦПК України не надано суду належних доказів, що можуть стати підставою для визнання громадянина І. батьком.

Крім цього, відповідно до ст.26 Сімейного кодексу України, у шлюбі між собою не можуть перебувати особи, які є родичами прямої лінії споріднення. У шлюбі між собою не можуть перебувати рідні (повнорідні, неповнорідні) брат і сестра. Повнорідними є брати і сестри, які мають спільних батьків. Неповнорідними є брати і сестри, які мають спільну матір або спільного батька.

Як вбачається з Державного реєстру актів цивільного стану громадян позивач та померла громадянка І. є неповнорідними братом і сестрою.

Суд вирішив у  позові громадянина  І. до органу опіки та піклування про визнання батьківства – відмовити.

 

             Прес-служба Срібнянського районного суду.