flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Срібнянським районний судом Чернігівської області розглянуто цивільну справу за позовом громадянина Ч. до Сокиринської сільської ради, Прилуцької міської державної нотаріальної контори про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

08 грудня 2017, 09:01

Срібнянським районний судом Чернігівської області  розглянуто цивільну справу за позовом громадянина Ч. до Сокиринської сільської ради, Прилуцької міської державної нотаріальної контори про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.  

Встановлено, що у травні 1998 року померла громадянка Ч., яка до дня смерті  постійно проживала та була зареєстрована в с. Сокиринці. Дана обставина підтверджується свідоцтвом про смерть. Після її  смерті відкрилась спадщина на все належне їй майно. До складу спадщини ввійшло право на земельну частку (пай), яка знаходиться на території Сокиринської сільської ради Срібнянського району Чернігівської області та  належала громадянці  Ч. на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай). За життя громадянкою Ч. був складений заповіт,  у відповідності з яким  громадянка Ж.  є спадкоємицею належного житлового будинку з надвірними господарськими будівлями. Інша частина спадкового майна, належного громадянці Ч.,  та майна, на яке за законом вона мала право, заповітом не охоплене.  В установленому законом  порядку громадянин   Ч. прийняв спадщину.  Інші спадкоємці за законом чи заповітом, які б прийняли спадщину, відсутні. До спадкової маси ввійшло право на земельну частку (пай).  В даний час позивач не може оформити спадщину  в вищезазначеній  частині  спадкового майна в зв»язку з відсутністю правовстановлюючого документа - сертифіката на право   на земельну частку (пай), який  був втрачений спадкодавцем за життя.  Державною нотаріальною конторою позивачу  відмовлено у видачі свідоцтва про  право на спадщину та роз»яснено право звернення до суду з відповідним позовом. Іншого способу набуття права на  земельну частку (пай), окрім звернення до суду, немає.

Суд визнав   за  громадянином  Ч. право на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом  після  смерті громадянки  Ч., яка померла у травні 1998  року, право  на яку посвідчено сертифікатом  виданим  члену КСП.

                                                                                                                             

                           Прес-служба Срібнянського районного суду.