flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс виправдувальний вирок

12 квітня 2018, 12:12

Срібнянським районний судом Чернігівської області  розглянуто кримінальне провадження відносно громадянина С. у  вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.213 КК України.

Даний громадянин обвинувачується в тому, що  будучи фізичною особою, діючи від власного імені, не будучи суб’єктом господарської діяльності та не маючи дозволу на  здійснення господарської діяльності щодо операцій з металобрухтом, в порушення вимог Закону України «Про металобрухт» від 05 травня 1999 року, використовуючи автомобіль типу спеціалізований вантажний фургон малотонажний марки «МЕRСЕDЕS-ВЕNZ»,  який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, виданого МРЕВ , належить громадянину С, але фактично перебував у користуванні громадянина А., на території Срібнянського району Чернігівської області, за допомогою електронних вагів з межею зважування до 300 кг, займався заготівлею металобрухту, скуповуючи його в населення по ціні 3 грн. 50 коп. за 1 кг брухту чорних та кольорових металів.

19.07.2017 року, близько 18-00 години,  громадянин С., перебуваючи  на території  Срібнянського району, придбав у громадянина  Н. 32 кг брухту чорних металів та 5,5 кг брухту кольорових металів за ціною 3 грн. 50 коп. за 1 кг брухту чорних та кольорових металів на загальну суму 208 грн.

19.07.2017 року, близько 15-00 години, громадянин С.,   перебуваючи  на території  Срібнянського району, придбав у громадянки К.,за ціною 3 грн. 50 коп. за 1 кг брухт чорних та кольорових металів на загальну суму 140 грн.

19.07.2017 року, близько 17-00 години, громадянин С.,    перебуваючи на території Срібнянського району, придбав у громадянина  Б, за ціною 3 грн. 50 коп. за 1 кг брухт чорних та кольорових металів на загальну суму 150 грн.

19.07.2017 року, близько 16-30 години, громадянин С., перебуваючи на території Срібнянського району, придбав у громадянки  Ж, за ціною 3 грн. 50 коп. за 1 кг брухт чорних та кольорових металів на загальну суму 820 грн.

В ході обшуку  було встановлено, що в автомобілі марки «МЕRСЕDЕS-ВЕNZ», знаходиться 803, 5 кг брухту чорних металів, алюмінію - 32,8 кг. та міді - 9,5 кг. Частину з вказаного металобрухту громадянин С. придбав у невстановлених в ході досудового розслідування осіб.

В послідуючому заготовлений металобрухт громадянин  С. збирався здати на пункт прийому металобрухту, отримавши грошовий дохід в розмірі, що становить різницю між реалізаційною та закупівельною ціною металобрухту.

Дії  громадянина  органом досудового розслідування кваліфіковані як порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом, тобто здійснення прийому брухту кольорових і чорних металів фізичною особою, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 213 КК України.

Проаналізувавши досліджені обставини та докази, суд вказане обвинувачення громадянина С. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.213 ч.1 КК України вважає недоведеним з наступних підстав: оцінюючи показання  свідків та показання обвинуваченого в сукупності з іншими обставинами, встановленими в ході судового розгляду, вбачається, що громадянин С.  купив металеві вироби 19.07.2017 року саме в них, проте, яка вага вказаних металевих виробів, їх ідентифікуючі ознаки та стан, стороною обвинувачення не доведено.

В той же час стороною обвинувачення не надано доказів виявлення та вилучення  в автомобілі С. конкретних металевих виробів, придбаних як металобрухт у Ж., Б., Н. та К. та не вказано про це в обвинувальну  акті.

Стороною захисту викладена обгрунтована версія придбання металевих виробів для власного використання у побутових цілях, яка не спростована стороною обвинувачення.

Таким чином, стороною обвинувачення не доведено наявності у обвинуваченого прямого умислу на здійснення прийому металобрухту  в розумінні  порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом.

підлягає виправданню  за недоведеністю вчинення кримінального правопорушення.

Вироком суду громадянина С.  визнано невинуватим у пред'явленому обвинувачені у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.213 КК України та виправдано за недоведеністю в його діянні складу кримінального правопорушення.

Вирок  оскаржено прокурором  Срібнянського відділу Прилуцької місцевої прокуратури до апеляційного суду Чернігівської області.

 

                      Прес-служба Срібнянського районного суду.