flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про скасування запису про державну реєстрацію права власності

08 січня 2020, 15:51

        Срібнянським районним судом Чернігівської області 23 грудня 2019 року  розглянуто цивільну справу за позовом заступника керівника Прилуцької місцевої прокуратури Чернігівської області в інтересах держави в особі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру до  Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, громадянина Б. про визнання недійсним наказу Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області та скасування запису про державну реєстрацію права власності.

    Встановлено, що 11.07.2018 року реєстратором Срібнянської селищної ради Срібнянського району Чернігівської області було проведено реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 2 га, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства (далі ОСГ), яка розташована за межами населених пунктів Срібнянської селищної ради, власник земельної ділянки громадянин Б.

       Заступник керівника Прилуцької місцевої прокуратури Чернігівської області свої вимоги обґрунтовує тим, що громадянин Б. на час отримання земельної ділянки (наказ від 11.06.2018 № 25-4221/14-18-сг) використав своє право на безоплатне отримання у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства в межах норм безоплатної передачі земельних ділянок для даного виду використання (наказ від 16.09.2016 № 25-14654/14/16-сг).Вказане є підставою для визнання наказу недійсним та скасування реєстрації.

    Враховуючи, що передача земельної ділянки по одному виду використання в межах норм визначених Земельним Кодексом України, повторно безоплатно у власність громадян законодавчо не передбачена, суд вважає, що Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області при вирішенні питання про передачу земельної ділянки громадянину Б, та видачі наказу не дотрималося вимог ч.4 ст.116 Земельного Кодексу України, що призвело до порушення прав держави на законне володіння земельною ділянкою, а тому позовні вимоги про визнання недійсним вищезазначеного наказу підлягають задоволенню.

Суд, врахувавши, що звернення прокурора до суду спрямоване на задоволення суспільної потреби у відновленні законності при вирішенні суспільно значимого питання додержання законності передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної форми власності, яке проведене з грубим порушенням вимог чинного законодавства ухвалив позовну заяву по даній справі задовольнити.

Прес – служба Срібнянського районного суду