flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аліменти по-новому

08 вересня 2017, 15:08

На сьогодні досить актуальним стало питання  щодо належного виконання батьківського обов»язку.

Однак, слід зазначити, що будь-які дії платників відносно ухилення від сплати аліментів мають юридичні наслідки для таких боржників.

Тому, відповідно, в такий механізм втрутилася держава. З 08.07.2017 року в Україні запроваджено новий порядок стягнення аліментів на дітей та їх розмір.

Так, згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів»  №2037-VIII 17.05.2017 року (набрав  чинності  08.07.2017 року), був у першу чергу збільшений мінімальний розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до внесення змін цей розмір складав 30 відсотків). Для прикладу, у 2017 році прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить з 1 травня по 30 листопада 2017 року -1426 грн. Отже, мінімальний розмір аліментів для дитини до 6 років на даний час становить 713 грн. Прожитковий мінімум зміюється протягом року та різниться відповідно до вікової категорії дітей. 

Законодавцем надано право вибору  того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, визначити розмір аліментів у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі.

Змінився і порядок звернення до суду в залежності від розміру вимог щодо стягнення  аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Відтепер справи даної категорії розглядаються в порядку наказного провадження. Наказне провадження – це вид провадження у цивільному судочинстві, в якому судом вирішується справа про стягнення з боржника на підставі судового наказу грошових коштів або витребування майна без проведення судового засідання на користь особи, яка має право вимоги. Питання про відкриття наказного провадження або відмову в прийнятті заяви про видачу судового наказу суддя вирішує не пізніше наступного дня з дня надходження заяви до суду, закінчення строку встановленого для усунення недоліків заяви про видачу судового наказу та не пізніше наступного дня після отримання судом інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання ( перебування фізичної особи – боржника). Про відкриття наказного провадження суддя постановляє ухвалу.

У разі прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження , суд у триденний строк з моменту її постановлення видає судовий наказ по суті заявлених вимог. Судовий наказ є одночасно й виконавчим документом.

Так, із заявою про видачу судового наказу слід звертатися, якщо заявлено вимогу  про стягнення аліментів:

- у розмірі на одну дитину – однієї четвертої, на двох дітей-однієї третьої, на трьох і більше дітей- половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку;

- у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму  для дитини відповідного віку.

Якщо ж позивачем заявляються вимоги про стягнення аліментів у інших розмірах, ніж зазначено вище, необхідно звертатися до суду   з відповідною позовною заявою, яка буде розглядатися у звичайному порядку в судовому засіданні за участю сторін.

При визначенні розміру аліментів суд, крім таких обставин, як стан здоров’я та матеріальне становище дитини, платника аліментів, наявність у останнього інших дітей, враховує наявність рухомого і нерухомого майна, грошових коштів, а також доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів.

Окремо слід зазначити, що позивачі  у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення звільняються від сплати судового збору.

За допомогою зазначених змін до законодавства планується стимулювати платників аліментів до сумлінного виконання  своїх зобов’язань щодо утримання дітей. 

 

Заступник керівника апарату суду Онищенко Л.В.